Spørgsmål og svar
Du kan registrere din hund fra udlandet online.
Klik på importer din hund og udfyld formularen. Vær opmærksom på, at du får en autogenereret mail fra os som bekræftelse på din registrering. Det er lovpligtigt, at alle hunde i Danmark er registreret med chipnummer eller øretatovering.
Registreringsgebyret på 145 kr. skal indbetales til vores bankkonto med angivelse af hundens chipnr. Når vi kan matche din onlineregistrering med din indbetaling, opretter vi din hund i Dansk Hunderegister, normalt inden for 14 dage. Vi sender så en mail med et link til dig, således at du får onlineadgang til din hunds registreringsattest. På den måde har du altid registreringsattesten ved hånden. Hvis du ikke har nogen mail, så sender vi attesten med posten til dig.
Du kan også bede din dyrlæge om at registrere din hund fra udlandet, og så betaler du gebyret til vedkommende. Er din hund ikke mærket, skal du bede din dyrlæge om at mærke eller øretatovere den.
Få mere information om lovgivning om mærkning og registrering.
Hvis din hund ikke er mærket og registreret, skal du kontakte din dyrlæge eller en anden registreret og autoriseret ID-mærker. Du kan finde navne og adresser på Den Danske Dyrlægeforenings hjemmeside www.ddd.dk.
Registreringsattesten skal indeholde dit navn, CPR-nummer, mailadresse og telefonnummer samt hundens navn, køn, farve, fødselsdato og ID-mærke.
Du vil modtage registreringsattesten via mail eller post, hvis du ikke har adgang til mail.
Modtager du ikke registreringsattesten, så kontakt os, så undersøger vi, hvorfor du ikke har modtaget den.
Dansk Hunderegister benytter betegnelsen ’besidder’ om ejeren af en hund. At være besidder betyder at være i besiddelse af hunden.
Dansk Hunderegister kalder det besidder og besidderskifte, fordi betegnelsen ’besidder’ er det udtryk, der benyttes i Bekendtgørelsen om mærkning og registrering af hunde.
Hundebesidderen har ansvar for, at hunden er mærket og registreret inden den er otte uger gammel samt bærer hundetegn med besidderens navn og adresse.
Det er også besidderens ansvar at få hunden registreret i Dansk Hunderegister. Skifter hunden besidder, skal besidderskiftet også registreres i registret.
/20150522_hund_1027__Small__292x423.jpg)
Omkring to uger efter mærkningen af din hund, vil du modtage registreringsattesten via mail, eller post, hvis du ikke har adgang til mail.
Dette gælder uanset, om mærkningen er foretaget af Dansk Kennelklub, Dansk Dyrlægeforening, Dansk Jagthund Registrering, dig selv eller din dyrlæge.
Modtager du ikke registreringsattesten, så kontakt os, så undersøger vi, hvorfor du ikke har modtaget den.
/20150602_hundeflytning_2003.jpg)
Dødsfald eller skilsmisse kan være årsager til, at du ikke kan komme i kontakt med tidligere besidder.
Uanset hvad grunden er til, at du ikke er i kontakt med den tidligere besidder, så skal hunden altid være registreret der, hvor hunden bor.
Hvis det ikke er muligt at få den tidligere besidders samtykke til, at du er den retmæssige besidder, kan Dansk Hunderegister gå aktivt ind i den pågældende sag og forsøge at skabe kontakt mellem tidligere og ny besidder.
Lykkes dette ikke, kan Dansk Hunderegister beslutte at igangsætte et besidderskifte, således at hunden besidderskiftes til nuværende besidder.
Du kan altid kontakte Dansk Hunderegister, hvis du har behov for hjælp eller rådgivning.
/20150522_hund_1024__Small__298x448.jpg)
Du kan besidderskifte din hund online. Alt du skal bruge er dit NemID.
Når du skal besidderskifte din hund, skal du blot logge ind på din hunds side med dit NemID og udfylde en kort formular og bekræfte besidderskiftet.
Det er gratis at lave besidderskifte. Læs mere om besidderskifte her.
/20150522_hund_1009__Small__377x251.jpg)
Du skal registrere besidderskiftet i Dansk Hunderegister. Det kan du gøre her.
Som hundebesidder kan du lave besidderskifte online ved at logge ind på hundens side via NemID og angive oplysninger for den nye besidder.
Den nye besidder logger herefter ind på et link, som han/hun modtager via mail og bekræfter besidderskiftet.
På den måde er hunden besidderskiftet og vil blive slettet i registeret fra din side og ført over til den nye besidder.
Dansk Hunderegister er overgået til et nyt digitalt system. I det nye system erstattes den hidtidige registreringsattest udsendt pr. post af en digital registreringsattest, der udsendes via mail og uploades digitalt på hundens stamkort.
Det er fortsat muligt at printe og klippe ’det blå kort’ ud fra den nye digitale registreringsattest, men den vil ikke længere være i en lamineret udgave. Som et alternativ til det blå kort findes der nu et link på hundens side, hvor du kan hente din hunds registreringsattest og lægge den på din smartphone – så du altid har din hunds oplysninger lige ved hånden.
Du skal ikke tænke på brugernavn og adgangskode. Alt du skal bruge er dit NemID.
Har du ikke adgang til mail, hjælper vi selvfølgelig fortsat og sender registreringsattesten.
Den tidligere besidder kan foretage besidderskifte online på hundens side. Her angiver sælger dine oplysninger.
Som køber vil du efterfølgende modtage en mail med et link, som bekræfter besidderskiftet. Følg anvisningerne i mailen.
På den måde er hunden besidderskiftet og vil blive slettet i registeret fra den tidligere besidder og ført over til din side.
Har du eller tidligere besidder ikke mulighed for at foretage online besidderskifte, kan du gøre det manuelt via den nederste del af registreringsattesten også kaldet Ændringsmeddelelsen. Den skal underskrives af den tidligere besidder, udfyldes med dine detaljer og sendes til os med posten eller scannes og mailes til dansk@hunderegister.dk.
Har den tidligere besidder mistet attesten, kan vi sende en ny attest. Den må dog kun sendes til den registrerede besidder. Du kan også bruge en kopi af underskrevet kvittering eller købsaftale, hvis der er en underskrift fra sælger på aftalen.
Nej, desværre. Men hvis din hund løber væk, er det en fordel, at den er registreret i Dansk Hunderegister.
Når din hund er mærket og registreret, vil politi, redningskorps, brandvæsen eller dyreinternater, hurtigt kunne finde frem til dig som besidder, hvis dit telefonnummer og mail er oplyst korrekt. Derfor er det vigtigt, at du husker at opdatere dine oplysninger på din hunds side.
Bliver din hund væk i et EU-medlemsland er der et fælleseuropæisk register – European Pet Network, EPN, – som Dansk Hunderegister er medlem af.
/20150522_hund_1031__Small__274x364.jpg)
Uanset om din hund dør en naturlig død eller skal aflives, er det vigtigt, at hunden afmeldes i Dansk Hunderegister.
Selvom det er følsomt at miste din hund, så er det dit ansvar at få den afmeldt. Du kan selv melde hunden død på hundens side. Alt du skal bruge er dit NemID.
Du vil ofte også kunne få hjælp af din dyrlæge til at slette hunden i registret. Har du brug for yderligere hjælp kan du kontakte os på telefon 70 277 477 mellem kl. 10 og 14.
Alle hunde slettes automatisk efter 25 år i registret.
/20150602_hundeflytning_2000__Small__419x289.jpg)
Nej. Dansk Hunderegister er koblet op til CPR-registeret og får derfor oplysninger om adresseændringer derfra. Adresseændringer sker automatisk, så det eneste du skal sørge for, er, at din mail og telefonnummer står korrekt.
Dansk Hunderegister benytter blandt andet CPR-registeret til at tilgå adresser. Dine sidste fire cifre vil altid stå anonymiseret.
Dansk Hunderegister har telefontid alle hverdage mellem kl. 10 og kl. 14.
Du kan kontakte os på telefon 70 277 477 eller sende en mail til dansk@hunderegister.dk.
Ligesom alle hunde skal være registreret i Dansk Hunderegister og forsynet med et ID-nummer, inden de fylder otte uger, skal du som hundebesidder have en lovpligtig ansvarsforsikring, inden din hund fylder 16 uger.
Hvis din hund er skyld i en trafikulykke, bider en anden hund eller ødelægger andres ting, dækker den lovpligtige ansvarsforsikring dit ansvar. Ansvarsforsikringen dækker altså, hvis din hund gør skade på andre mennesker, dyr eller ting. Men den dækker ikke, hvis din hund gør skade på dig eller dine ting.
Hvis du vil gå til træning med din hund, skal du være opmærksom på, at du hos nogle forsikringsselskaber skal tegne en udvidet ansvarsforsikring.
Ansvarsforsikringen dækker ikke sygdom
Det er også muligt at tegne en sygeforsikring til din hund, da ansvarsforsikringen ikke dækker, hvis din hund bliver syg. Sygeforsikringen dækker en del af dine dyrlægeudgifter, hvis din hund bliver syg eller kommer til skade.
Der er stor forskel på, hvordan og hvor længe en sygeforsikring dækker. Derfor skal du som besidder undersøge, hvilken sygeforsikring, der passer bedst til dig og din hund, inden du tegner forsikringen.
Tegn forsikringen før du henter din hund
Du behøver ikke at vente på registreringsoplysningerne fra Dansk Hunderegister, før du forsikrer din hund. Så snart du har modtaget ID-nummer og fødselsdato fra din opdrætter, kan du tegne forsikringerne, og eventuelt sætte dem til at virke fra den dag, du henter din hvalp fra opdrætteren.
Du kan læse mere om priser og dækning fra de forskellige forsikringsselskaber her.
Din hund skal have et ID-nummer, enten med chip eller øretatovering. Mærkning og registrering skal ske, inden hunden er otte uger gammel.
Læs mere om regler for mærkning og registrering af hunde her.